Samen maken we het verschil in de energietransitie
Op donderdag 28 november vond het Energiefestival 2024 plaats. Op deze dag kwamen bijna 600 professionals samen om met energie, enthousiasme en overtuigingskracht te werken aan de energietransitie. Samen doken zij in de thema’s warmte, elektriciteit en besparing en de rol die elke professional daarin kan spelen.
Deze editie van het Energiefestival stond in het teken van samenwerken en reflectie. De toekomst van complexe vraagstukken zoals de energietransitie zit vol onzekerheden. Door andere perspectieven te omarmen, maken we samen betere keuzes en bedenken we slimmere oplossingen. Zo geven we de vooruitgang in de energietransitie een stevige boost.
Bekijk de terugblik in het digitale magazine
Verschillende perspectieven omarmen
Aan de energietransitie werken doen we samen, en de transitie kan alleen slagen als we vanuit verschillende perspectieven kijken. En niet alleen kijken, maar ons ook inleven in de ander. Dat vraagt lenigheid van denken en een open blik. Daarom deze keer geen sprekers op een podium, maar een bijna theaterachtige opstelling te midden van de bezoekers. Indrukwekkend én vol impact. Vanuit zes perspectieven werd de energietransitie onder een kritische loep genomen. Want: door andere perspectieven te omarmen, bedenken we samen slimmere oplossingen.
De plenaire opening begon met een korte film. Hierin komen Brabanders aan het woord over de energietransitie. “Ik denk dat de klimaatcrisis er niet is”, zegt iemand. “Als ik verse soep maak, staat die de hele nacht gewoon op een gaspitje lekker te pruttelen”, zegt een ander. Maar ook: “Iedereen zal mee moeten doen.” En: “De energietransitie gaat niet samen zonder bewoners.”
De zes sprekers gingen in interactie met elkaar en het publiek in gesprek over de energietransitie. Er was de omgevingsmanager, de community builder, de betrokken bewoner, de gedeputeerde, de bestuurder van een welzijnsorganisatie en de gedragswetenschapper. De boodschap kwam binnen: wil je een boost geven aan de energietransitie, dan heb je een samenwerking nodig waarin je op elkaar kunt rekenen en bouwen.
Samen de verdieping opzoeken
Naast deze impactvolle en indrukwekkende opening vonden er 23 deelsessies plaats om met elkaar de verdieping op te zoeken, en het verband te leggen tussen het hoofdthema en de wijkaanpakken op de vraagstukken elektriciteit, besparing en warmte. Daarnaast was er ruimte voor inhoudelijke onderwerpen zoals de status van de Warmtedialogen en de EnergieHubKansenKaart.
Verder praten in de huiskamer
Om in alle rust nog eens na te praten met andere bezoekers was er de mogelijkheid plaats te nemen in de huiskamer op het Netwerkplein of nog eens verder te spreken met een van de 26 exposanten.
Zo vertelde Otto van de Sanden over ‘REScue040’; een activatie gericht op het aanpakken van energie-armoede onder studenten die in Eindhoven op kamers zitten. Marieke Drabbe schoof aan in de huiskamer aan om te vertellen over ‘Daar brandt nog licht’: een samenwerking om de regio op te leiden voor de energietransitie. En Janneke de Cort was aanwezig en deelde haar verhaal over ROEF; een groen, modulair en volledig losmaakbaar en circulair dak.
“In het dagelijks leven ben ik veel bezig met plannen en organiseren. Ik probeer die rol vandaag vooral los te laten. Ik hoopte veel visies op te halen en nieuwe mensen te leren kennen. Dat is zeker gelukt. De opening zorgde er al meteen voor dat je op een andere manier met mensen in gesprek ging. De deelsessies vanmiddag hadden een sociale insteek. Een succesvolle dag!” Naomi Ignacio, programmamedewerker Energietransitie Metropoolregio Eindhoven