Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert samen met Populytics een landelijke raadpleging om alle Nederlanders de kans te geven om hierover een advies te geven aan de politiek. Nederlanders kunnen hun advies geven tussen 3 en 24 februari 2023.
De energietransitie leidt steeds tot nieuwe keuzes en dilemma’s. Bijvoorbeeld door ontwikkelingen zoals de oorlog in Oekraïne, hoge energieprijzen en beperkte ruimte op het energienet.
De keuzes die de regering maakt hebben gevolgen voor iedereen die in Nederland woont en werkt. Daarom wil de regering graag advies krijgen van veel verschillende mensen via deze landelijke volksraadpleging.
10.000 Nederlanders dachten mee over klimaatbeleid
De vorige landelijke volksraadpleging – de Klimaatraadpleging van 2021 – ging over concrete beleidsopties zoals een vleesbelasting of een kilometerheffing. Deze raadpleging werd zeer positief beoordeeld door deelnemers en leverde de regering nuttige inzichten op die ze kon gebruiken in haar beleid.
In de Klimaatraadpleging gaven deelnemers aan dat zij ook meer betrokken wilden worden bij strategische keuzes van de overheid. De "Energieraadpleging van 2023” voorziet in die behoefte en vraagt burgers om mee te denken over strategische keuzes in de energietransitie.
Op de stoel van de regering
In de Energieraadpleging van 2023 kunnen Nederlanders als het ware op de stoel van de regering plaatsnemen. Ze krijgen tien dingen te zien waar de overheid rekening mee kan houden in de energietransitie en vervolgens moeten burgers keuzes maken.
Daarna kunnen deelnemers de minister een advies geven over een aantal concrete systeemkeuzes rond het toekomstige energiesysteem en wat ze belangrijk vinden bij keuzes over kernenergie.
Deelnemers krijgen uitgebreid de mogelijkheid om hun keuzes te motiveren en te nuanceren. Dit levert een scherp beeld op van hun waarden, zorgen en de kansen die zij zien.
Doe mee