Veel Brabantse beleidsmakers en andere stakeholders zijn nog onbekend met de kansen en toepassing van geothermie. Ze missen de handvatten om effectief met geothermie aan de slag te gaan. Daarnaast is er nog weinig informatie over potentie en risico’s. De ontwikkeling van geothermieprojecten in Brabant blijft hierdoor tot nu toe achter bij andere provincies. Daarom hebben provincie Noord-Brabant, Energie Beheer Nederland (EBN), de vier RES-regio’s, relevante gemeenten binnen de provincie en diverse partijen de handen ineengeslagen om geothermie als duurzame warmtebron te versnellen.
Gezamenlijk hebben de partijen het Actieplan versnelling geothermie in Brabant ontwikkeld. In het actieplan zijn de knelpunten en kansen van geothermie gedefinieerd. Kansen zijn bijvoorbeeld het potentieel van ondiepe geothermie en het beter delen van kennis over geothermie. Knelpunten zijn onder andere de onduidelijkheid over seismische risico’s in de Roerdalslenk en het gebrek aan inzichtelijke en integrale potentiekaarten.
Werkgroepen
In het actieplan zijn vier werkgroepen georganiseerd die werken aan het beperken en/of wegnemen van de knelpunten en het benutten van de kansen. De werkgroepen zijn:
- Werkgroep 1: kennis, informatie & communicatie
- Werkgroep 2: verminderen ontwikkelrisico’s
- Werkgroep 3: Roerdalslenk
- Werkgroep 4: integrale aanpak geothermie in de warmtetransitie
Het doel van de inspanningen in het actieplan is helder: de kansen en mogelijkheden van geothermie in Brabant inzichtelijk, bereikbaar en haalbaar maken.