Blogs

 • Afsluitende Huisfluisterdag bij wethouder Duurzaamheid van Veldhoven

  Lars Boelen 24-06-2022 488 keer bekeken 0 reacties

  In het kader van de afronding van de pilot "Thuis energiebesparen Doe Je Zo" van het Programma Sociale Innovatie Energietransitie maakten we gebruik van de gastvrijheid van de wethouder duurzaamheid van Veldhoven om te laten zien wat er in dit programma allemaal geleerd is.

  Lees hier het hele verhaal

 • Huisfluisterblog Twee-onder-een-Kap 1986 - Zandhei - Veldhoven

  Lars Boelen 24-06-2021 357 keer bekeken 0 reacties

  Een wijkje met tientallen vrijwel identieke twee-onder-een-kappers uit het midden van de jaren tachtig. Hoe isoleer je een dak waar al een flinter isolatie op zit en wat zo lek is als een mandje? En er is in deze woning al geëxperimenteerd met een tweedehands WTW-ventilatie-unit. En hoe komt dat gasverbruik zo bizar laag? Smullen voor de huisfluisteraar! Buiten was het -10C. Binnen gingen we aan de slag met de blowerdoor-machine om kieren op te sporen.

  Lees hier het hele verhaal

 • Huisfluisterblog Twee-onder-een-Kap 1986 - Middelhei - Veldhoven

  Lars Boelen 24-06-2021 321 keer bekeken 0 reacties

  Een wijkje met tientallen vrijwel identieke twee-onder-een-kappers uit het midden van de jaren tachtig. Hoe isoleer je een dak waar al een flinter isolatie op zit en wat zo lek is als een mandje? ….. Las ik dat niet al eerder hoor ik je denken? Dat klopt, in het kader van dit kennis- en leertraject hebben we besloten om eens twee identieke woningen “te doen” om te kijken of wat we leerden in de ene woning kunnen toepassen in de andere. Ik ben benieuwd!

  lees hier het hele verhaal

 • Huisfluisterblog - Vrijstaande woning - 1975 - Eindhoven

  Joris van van Boxtel 22-04-2021 277 keer bekeken 0 reacties

  In deze pas aangekochte woning wordt druk geklust als voorbereiding op de aanstaande verhuizing. Fijn dat het huis helemaal leeg is zodat we het goed kunnen onderzoeken. Het gas uit Slochteren stroomde net door deze nieuwbouwwijk toen de eerste oliecrisis in 1973 uitbrak. Dus toen deze woning neergezet werd werden de eerst voorzichtige centimeters steenwol toegepast. Zou deze prachtige woning ook de stap kunnen zetten voorbij het einde van het aardgastijdperk? We gaan het ontdekken!

  Lees hier het volledige verhaal

 • Huisfluisterblog - Postzegel Kavel - vrijstaand 1988 - Eindhoven

  Joris van van Boxtel 22-04-2021 258 keer bekeken 0 reacties

  In de jaren '80 werden er af en toe hele kleine kavels verkocht door de gemeente waar in eigen beheer gebouwd mocht worden. Ik bezocht de bouwers/huidige bewoners die in 1988 zo goed bouwden als kon in plaats van zo goedkoop als mogelijk. Daar gaan ze nu de vruchten van plukken. Sinds de woning gebouwd is is het nabijgelegen Eindhoven airport een grote bron van constant motorlawaai. Daar wat aan doen zou een grote woonwens in vervulling laten gaan.

  Ik heb de woning grondig in kaart gebracht, heb een groot aantal makkelijk repareerbare luchtlekken opgespoord en ben met de bewoners in gesprek gegaan over hun woonwensen, nu en in de toekomst. Omdat ze de woning zelf hebben gebouwd zijn er twee albums met foto's, van het graven van het gat voor de fundering tot en met het leggen van de pannen. Het is smullen met zo'n goed gedocumenteerde woning!

  Lees hier het hele artikel

 • Huisfluisterblog - Rijwoning met een strooien hoed - 1972 - Eindhoven

  Joris van van Boxtel 22-04-2021 363 keer bekeken 0 reacties

  Een woning van een halve eeuw oud, een van de eerste woningen met betonnen vloeren op begane grond, etage en zolder en een dak van …. stro. "Zo deden we dat toen". Er zijn plannen om op het plafond van de zolder isolatiemateriaal te gaan leggen om energie te besparen. De woning heeft een betonnen vloer op zand dus dan kan er geen vloerverwarming in? Ik ging meten en kwam tot de volgende inzichten.

  Lees hier het volledige artikel

 • Huisfluisterblog - Twee-onder-een-kap 1925 - Het Ven - Eindhoven

  Joris van van Boxtel 22-04-2021 256 keer bekeken 0 reacties

  Eindhoven, Het Ven. In deze straat staan tientallen van deze woningen van 100 jaar oud. Het jonge gezin dat net een jaar in de onderzochte woning woont heeft in die periode de woning goed leren kennen. Het vizier is gericht op het verbeteren van de woning want er zijn de nodige comfort- en woonbelevingsvraagstukken. Sommige daarvan vragen een slim plan, andere het lef om het lelijke laminaatplafond te verwijderen. Eén probleempje bleek in 2 minuten en met behulp van slechts een schroevendraaier gefixt te kunnen worden.

  En als de woning dan aangepakt is kan hij dan met een warmtepomp verwarmd worden? Want het geplande hoogtemperatuur warmtenet lijkt deze straat net te gaan missen. Ik ben benieuwd; aan de slag!

  Lees hier het volledige verhaal

 • Huisfluisterblog - Jaren 1930 Rijwoning - Eindhoven

  Joris van van Boxtel 22-04-2021 270 keer bekeken 0 reacties

  Voor de wijk Het Ven worden druk warmtenet plannen gemaakt in het kader van het Programma Aardgasvrije Wijken. Ondertussen worden daar natuurlijk ook nog regelmatig woningen gekocht en opgeknapt zoals ook de woning die ik bezocht. De bewoner is zich erg bewust van het belang van goed isoleren en kieren dichten. Met de blowerdoortest brachten we in kaart hoe ver hij al was en waar nog makkelijk repareerbare lekken zitten. Onder het genot van een kop koffie raakten we daarna in gesprek over een handige route naar aardgasvrij voor dit type woningen.

  Lees hier het hele artikel

 • Huisfluisterblog - Gestripte Tweekapper 1968 - Etten-Leur

  Lars Boelen 24-03-2021 614 keer bekeken 0 reacties

  Je hebt transitiemomenten en je hebt transitiemomenten. Hier een woning die van top tot teen gestript is. De Huisfluisteraar mag komen kijken vlak nadat twee hagelnieuwe dakkapellen geplaatst zijn en vlak voor dat er een schuimbeton vloer met vloerverwarming in komt en vlak voordat de plafonds teruggeplaatst worden. Een zeldzaam leerzame buitenkans! Ik word uitgedaagd al mijn ideeën vrijelijk te spuien. Daar gaan we!

  Lees hier het hele artikel

 • Huisfluisterblog - Watersnoodramp woning 1953 - Terheijden

  Lars Boelen 16-02-2021 635 keer bekeken 0 reacties

  Een woning met een verhaal. Bouwjaar 1953, houtskeletbouw uit Noorwegen, vluchtig neergezet als gift van Europese vrienden na die rampzalige nacht in februari 1953. 68 jaar later staat de noodwoning er nog steeds…. In de woning staat een ouderwetse VR-kachel op een asbest tegel en in de keuken hangt een open geiser voor de afwas en de douche.... hoe pak je dat aan?

  Lees hier het hele verhaal
   

 • Huisfluisterblog Klokgevel Molenstraat, Terheijden

  Lars Boelen 12-02-2021 501 keer bekeken 0 reacties

  Een woning die zo authentiek en statig oogt dat je je afvraagt waarom het geen rijksmonument is. Het is een prachtig pand en de bewoners behandelen het alsof het wél een monument is. Leuk om te kijken wat er nog allemaal verbeterd kan worden aan deze woning die op termijn misschien aan het lokale Terheijdense warmtenet gekoppeld gaat worden

  Lees hier het hele verhaal

 • Huisfluisterblog - Jaren 60 rijwoning, Polderstraat, Terheijden

  Lars Boelen 09-02-2021 484 keer bekeken 0 reacties

  Een wijk met honderden identieke woningen met of zonder erker. De bewoner wil met zijn woning aan de slag omdat er nogal wat comfort-issues zijn maar wat i s nou verstandig als j e weet dat er een warmtenet door de straat gaat l open. We bekijken de woning en ontdekken een hele hoop eigenschappen en aanknopingspunten waarmee de eigenaar vast zijn eigen stappenplan kan gaan maken.

  Aan de slag!

  Lees hier het hele blog

 • Huisfluisterblog - Jaren 60 rijwoning, Rassegemstraat, Terheijden

  Lars Boelen 08-02-2021 459 keer bekeken 0 reacties

  Een heel herkenbare jaren '60 rijwoning met een uitgebouwde keuken die al in de jaren '70 gerealiseerd is. De bewoner geeft aan dat er serieuze comfortklachten zijn: beneden en in de badkamer is het koud in de winter, boven op de ouderslaapkamer en de zolder is het bloedheet in de zomer. We gaan op onderzoek uit.

  Lees hier het hele verhaal

 • HuisfluisterBlog - Tweekapper uit 2000 aan het Jan Wolfspad in Hilvarenbeek

  Lars Boelen 12-12-2020 1094 keer bekeken 2 reacties

  Ik bezocht een pas aangekochte twee-onder-een-kap-woning. De woning is in 2002 door de vorige eigenaar samen met de buren in eigen beheer gebouwd. Daarbij zijn wat bijzondere keuzes gemaakt zullen we zien.

  De verf was net droog en de dozen die ook na de vorige verhuizing nooit uitgepakt zijn geweest stonden nog niet achter de knieschotten. Deze woning heeft een wel heel bijzondere ventilatie-oplossing en paar joekels van kieren. In dit blog een verkenning van wat er beter kan en welke stappen de woning in stappen klaar gaan maken voor een toekomst waarin iets anders dan aardgas de logische volgende stap wordt.

  Lees hier het hele verhaal

 • HuisfluisterBlog - Jaren '60 hoekwoning in de Biezenstraat in Oisterwijk

  Lars Boelen 11-12-2020 1418 keer bekeken 0 reacties

  Ik bezocht een typische jaren 1960 woning in de Biezenstraat in Oisterwijk. Het gonst in de wijk dat er een lokaal warmtenet komt maar totdat alles duidelijk is staat er een heleboel onderhoud op de planning. Maar hoe zet je alle opties nou op een rijtje en waar moet je mee beginnen? Het gratis energieadvies dat twee jaar geleden cadeau gekregen was luidde: "De woning is in perfecte staat, hier kan niets verbeterd worden". Ik ben benieuwd!

  Lees hier het hele verhaal

   

 • HuisfluisterBlog - jaren '70 geschakelde rijwoning - de Vlasweel - Terheijden

  Lars Boelen 08-12-2020 662 keer bekeken 0 reacties

  Een hele wijk met (vrijwel) identieke woningen uit midden jaren 1970. Kenmerkend is de vast gebouwde schuur waar het dak boven doorloopt. Deze schuur is vaak (deels) in gebruik genomen als woonruimte (hal, keuken, toilet en boven een stuk extra badkamer). Deze woningen hebben een open trap in de woonkamer die naar de overloop en zolder gaat.

  Ik bezocht een woning met een gasverbruik van 600 m3 per jaar (waar je eerder 2.000 m3 zou verwachten). In dit blog leg ik uit wat ik zag, ontdekte en welke kansen ik zie om deze woning, en daarmee deze hele wijk, veel minder energie te laten gebruiken door het aanstaande onderhoud slim uit te voeren.

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees hier het hele blog

 • "Ik leer mijn huis nu pas kennen" - Stap voor stap naar een comfortabele duurzame woning

  Lars Boelen 12-11-2020 763 keer bekeken 0 reacties

  "Het is misschien wel de grootste uitdaging in de energietransitie: we moeten van het aardgas af. Deze opgave is voor veel woningeigenaren zo complex en kostbaar dat ze niet in actie komen."

  In het vakblad Energie+ komt een 3-delige reeks van artikelen die gaan over onze pilot. Hier kun je het eerste artikel bekijken. Daarin speciaal aandacht voor 2 van onze pilotdeelnemers die handschoen opgepakt hebben en aan de slag zijn gegaan.

   

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen