Blogs

 • HuisfluisterBlog over het Jan Wolfspad in Hilvarenbeek

  Lars Boelen 12-12-2020 629 keer bekeken 2 reacties

  Blog over Jan Wolfspad in Hilvarenbeek

  Ik bezocht een pas aangekochte twee-onder-een-kap-woning. De woning is in 2002 door de vorige eigenaar samen met de buren in eigen beheer gebouwd. Daarbij zijn wat bijzondere keuzes gemaakt zullen we zien.

  De verf was net droog en de dozen die ook na de vorige verhuizing nooit uitgepakt zijn geweest stonden nog niet achter de knieschotten. Deze woning heeft een wel heel bijzondere ventilatie-oplossing en paar joekels van kieren. In dit blog een verkenning van wat er beter kan en welke stappen de woning in stappen klaar gaan maken voor een toekomst waarin iets anders dan aardgas de logische volgende stap wordt.

  Lees hier het hele verhaal

  bijlage : infraroodveerslag (volgt)

  bijlage : warmteverliesberekening (volgt)

 • HuisfluisterBlog over de Biezenstraat in Oisterwijk

  Lars Boelen 11-12-2020 902 keer bekeken 0 reacties

  Blog over de Biezenstraat in Oisterwijk

  Ik bezocht een typische jaren 1960 woning in de Biezenstraat in Oisterwijk. Het gonst in de wijk dat er een lokaal warmtenet komt maar totdat alles duidelijk is staat er een heleboel onderhoud op de planning. Maar hoe zet je alle opties nou op een rijtje en waar moet je mee beginnen? Het gratis energieadvies dat twee jaar geleden cadeau gekregen was luidde: "De woning is in perfecte staat, hier kan niets verbeterd worden". Ik ben benieuwd!

  Lees hier het hele verhaal

  bijlage : infraroodveerslag (volgt)

  bijlage : warmteverliesberekening (volgt)

   

 • HuisfluisterBlog over de Vlasweel in Terheijden

  Lars Boelen 08-12-2020 196 keer bekeken 0 reacties

  Een hele wijk met (vrijwel) identieke woningen uit midden jaren 1970. Kenmerkend is de vast gebouwde schuur waar het dak boven doorloopt. Deze schuur is vaak (deels) in gebruik genomen als woonruimte (hal, keuken, toilet en boven een stuk extra badkamer). Deze woningen hebben een open trap in de woonkamer die naar de overloop en zolder gaat.

  Ik bezocht een woning met een gasverbruik van 600 m3 per jaar (waar je eerder 2.000 m3 zou verwachten). In dit blog leg ik uit wat ik zag, ontdekte en welke kansen ik zie om deze woning, en daarmee deze hele wijk, veel minder energie te laten gebruiken door het aanstaande onderhoud slim uit te voeren.

  De schil

  De woningen hebben betonnen vloeren zonder kruipruimte. Eenvoudig na isoleren is dus niet mogelijk. Veel woningeigenaren hebben de inmiddels 50 jaar oude kozijnen al vervangen. De bezochte woning had een niet geïsoleerde aluminium schuifpui met thermopane. Boven waren alle kozijnen al vervangen door kunststof met HR++ glas. Op zolder voelde het fris. De dakconstructie bestaat uit Opstalan platen (spaanplaat met een heel klein beetje isolatie aan de buitenkant). De lege spouw is 7 cm groot en kan prima na-geïsoleerd worden tot een Rc-waarde van rond de 2,5. Vooral de zijgevel is hier interessant want de achtergevel bestaat bijna helemaal uit glas en heeft dus weinig voordeel van isoleren.

   

  De Installaties

  Deze woning heeft een nieuwe gasketel, een convectorput in de woonkamer onder de schuifpui en een grote hele dikke radiator. De woning is goed te warm te krijgen. De ketel stond ingesteld op 90 graden aanvoer en 30 kW thermisch vermogen. Beide waardes zijn de fabrieksinstellingen. Deze ketel kan perfect ingesteld worden op de echte warmtevraag van de woning en kan de bewoner in stappen laten ervaren hoe de woning het met bijvoorbeeld een eigen warmtepomp of een laagtemperatuur warmtenet gaat doen. In de keuken was een close-in boiler aangesloten op de warme leiding maar omdat het meer dan een minuut duurt voor er warm water van zolder komt leidt dit er in de praktijk toe dat de ketel elke keer voor niets brandt als de close-in boiler warm water geeft. Ondanks dat de ketel een "hot-fill"-variant was is het hier energetisch verstandiger de close-in op de koude leiding aan te sluiten. De ketel gaat dan nooit meer aan voor keukenwater.


  De vondst van deze woning

  De bewoner van deze woning heeft op de overloop een behoorlijk luchtdichte schuifdeur waarmee de woonkamer afgesloten kan worden van de rest van het huis. Deze schuift heen en weer tussen de trap naar zolder en de trap naar de woonkamer. Dat werkte dermate goed dat het de bewoner lukt uitsluitend de woonkamer te verwarmen. waardoor je de woning "energetische gezien" bijna als een 1 laags appartement kunt beschouwen, en daarvan weten we dat ze vaak erg weinig energie gebruiken.


  Ventilatie

  De energietransitie van Nederland is eerder een Ventilatiewissel dan een Warmtewissel en ook in deze woning was dat weer goed zichtbaar. De woning werd geventileerd met een zogenaamde Mechanische Ventilatie (MV)-box. Hierdoor wordt, als dat apparaat gebruikt wordt warme gebruikte lucht uit de woning geblazen en via roosters boven ramen komt dan verse koude lucht binnen. Op de laagste stand was er geen luchtverversing meetbaar en op standen 2 en drie maakte het apparaat vrij veel lawaai. Hij wordt dus alleen tijdens het koken en douchen gebruikt. Wat de woningen zo interessant maakt is dat er in de schuur/aanbouw ontzettend veel ruimte is voor een echt ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Het verbouwwerk bestaat uit 1 verlaagd plafond in de WC, een gat in de muur naar de woonkamer en een extra dakdoorvoer.

  Daarmee wordt de ventilatiesituatie van een zware onvoldoende naar een ruime voldoende getild zonder dat het een vermogen hoeft te kosten. De woning is daarmee qua binnenluchtkwaliteit weer op het niveau Anno 2020.

  Als er goed geventileerd wordt kan er daarna op kierenjacht gegaan worden. Hiervoor voerden we een blowerdoortest met infraroodscan en rooktest uit.

  De gemeten luchtdichtheid bedroeg 4.3 Air Changes per Hour (ACH) bij windkracht 5 (50 pascal onderdruk). Dit wil zeggen dat als het waait elk uur 4x alle lucht in de woning ververst wordt (gemiddeld, inpandige afgesloten ruimten kunnen best helemaal niet ververst worden).

  Vervolgens gingen we op kierenjacht en met schilderstape plakten we de gevonden kieren dicht om te ontdekken hoe goed de luchtdichtheid kan worden met wat TLC-kluswerk. Dit waren de gevonden kieren en hoe de luchtdichtheid verbeterde:

  • Deur naar de berging (3.65 ACH)
  • Keukendeur (3.55 ACH)
  • Slaapkamerkozijn voor (3.5 ACH)
  • Kleine slaapkamer (3.45 ACH)

  En vervolgens plakte ik de deur van de overloop op zolder dicht waarmee de helft van het dak geen rol meer speelde : 2.46 ACH (* niet de woonoppervlakte en woonvolume aangepast, dus aanname dat bij dakrenovatie de boel echt luchtdicht wordt gemaakt)

  Daar hebben we dus gelijk de eerste kluslijst! Professionele kaderdichting, valdorpels en sloten na-stellen voor een prima resultaat.


  Onderhoud

  De aluminium schuifpui met Thermopane is HET warmtelek van deze woning. Samen met het vaste raam (ook Thermopane) adviseer ik ze heel hoog op de onderhoudslijst te zetten. Het gaat heel veel energie besparen maar belangrijker nog, er is geen koudeval meer van het glas en het koude metaal waardoor de lucht veel minder gaat stromen in de kamer waardoor het comfort-issue "koude voeten door tocht" opgelost wordt.

  De badkamer

  Omdat de badkamer deels boven de schuur ligt is er een prachtige kans om een douchewater warmtewisselaar ONDER de badkamer te plaatsen als de badkamer gerenoveerd wordt. Hiermee kan een fors deel van de warmte die via het putje wegloopt teruggewonnen worden. 

  Het dak isoleren

  We zagen al dat voor deze bewoner de warmte beneden houden tot spectaculaire energieprestaties leidde. Het dak isoleren gaat nu (dus) zo goed als geen verdere besparing opleveren. Als de woning ooit bewoond gaat worden door een groter gezin dan zou het (op het verkoopmoment) prima te doen zijn de zolder energetisch heel erg te verbeteren door eerst alle kieren goed te dichten en daarna (met biologisch) isolatiemateriaal binnen te isoleren.

  Ooit van het aardgas af

  In Terheijden wordt hard gewerkt aan een warmtenet in handen van de inwoners. De Terheijenaars hebben ervaring met samen dure dingen kopen (het zwembad is de trots van elke inwoner hoorde ik meermaals) en daarom denk ik dat het hier ook echt gaat lukken. Het warmtenet gaat het oppervlaktewater van de naastgelegen "de Mark" gebruiken om warmte aan te onttrekken. Met warmtepompen op windenergie wordt er echt duurzame warmte gemaakt. Het interessante van dit soort warmtenetten is dat hoe lager de aanvoertemperatuur van het net, hoe efficiënter het systeem draait. En daar heeft iedereen voordeel van. En dat valt prachtig samen met inwoners die op grote schaal aan de slag gaan met de warmtevraag van hun huis verlagen.

  Als de woningen aan de Vlasweel aangesloten worden dan zal er nagedacht moeten worden hoe de warmte die de woning in komt aangesloten kan worden op de verwarming en aangesloten kan worden op de badkamer. Beide systemen krijgen nu warmte aangeboden uit de CV-ketel op zolder dus er zullen ergens pijpen door de woning naar boven moeten. Dat plan kan je dan mooi laten samenvallen met een plan voor alle infrastructuur : water, ethernet voor Wifi op zolder, lucht, warmte … het past allemaal in 1 koof.

  Huisfluisteraar : Lars Boelen

  #KLT-Terheijden

 • "Ik leer mijn huis nu pas kennen" - Stap voor stap naar een comfortabele duurzame woning

  Lars Boelen 12-11-2020 406 keer bekeken 0 reacties

  "Het is misschien wel de grootste uitdaging in de energietransitie: we moeten van het aardgas af. Deze opgave is voor veel woningeigenaren zo complex en kostbaar dat ze niet in actie komen."

  In het vakblad Energie+ komt een 3-delige reeks van artikelen die gaan over onze pilot. Hier kun je het eerste artikel bekijken. Daarin speciaal aandacht voor 2 van onze pilotdeelnemers die handschoen opgepakt hebben en aan de slag zijn gegaan.

   


Over Energiewerkplaats Brabant

De Energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 

 

 
Cookie-instellingen