Submenu

Eerste resultaten van Project SP3: Verduurzaming van Bestaand Vastgoed

Rutger Diepenhorst 18-06-2024 200 keer bekeken 0 reacties

De verduurzaming van bestaand vastgoed is een belangrijke pijler in de energietransitie. Maar liefst 35% van het totale Brabantse energieverbruik gaat naar Brabantse woningen en andere gebouwen.

Gezamenlijk streven we naar het uiteindelijke doel: een 100% energieneutrale Brabantse woon- en werkomgeving in 2050. Dit doet de provincie onder andere met het project SP3 (Samengesteld Project 3): verduurzaming van bestaand Brabants vastgoed. 

De afgelopen twee jaar werkten de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en de twaalf deelnemende gemeenten aan verschillende projecten rondom de verduurzaming van – met name maatschappelijk – vastgoed en particuliere woningen. Gezamenlijk presenteren zij de eerste resultaten van het SP3-project.  

Projecten 

Betrokken gemeenten behaalden al mooie successen met hun aanpak. In het online magazine ‘Verduurzaming bestaand vastgoed’ deelt de provincie Noord-Brabant deze successen, en gaat daarbij met name in op de geleerde lessen: wat hebben gemeenten ervaren tijdens het project, wat zijn tips en welke werkwijze is juist niet aan te raden? Met het magazine wil de provincie andere Brabantse gemeenten inspireren, om zo de verduurzaming van bestaand vastgoed in de hele provincie op te schalen. Hieronder enkele voorbeelden van succesvolle SP3-projecten. Je leest er meer over in het magazine. 

  • Verduurzaming Sportpark Strijp – Eindhoven  

Eindhoven grijpt een unieke kans aan om duurzame warmte te realiseren op Sportpark Strijp. Door de aanpak van een verouderd korfbalveld te combineren met de vernieuwing van een gedateerd warmte-koude-installatie (WKO), ontwikkelde de stad een innovatieve oplossing voor zowel het sportpark als de omliggende woonwijk. 

  • Vergroening Theater ‘De Kring’ – Roosendaal  

De energierekening verraste ons de afgelopen jaren vaak op onaangename wijze. In Roosendaal zagen ze dit als een uitdaging om innovatief te verduurzamen. Van een grijze theatertoren in het stadscentrum naar een groene warmtebron voor de omgeving. Dankzij SP3 onderzochten betrokken partijen de haalbaarheid en potentie van het te ontwikkelen theater: De EnergieKring. Eind januari tekenden het theater en de gemeente Roosendaal een intentieovereenkomst. 

  • Modulair mobiel onderwijsvastgoed – Oosterhout  

Traditioneel bouwen we scholen op vaste locaties in steden of dorpen. Maar in Oosterhout dachten ze dit concept opnieuw uit. Deze gemeente bouwde een school met modulaire en verplaatsbare eenheden, die kunnen worden aangepast aan de behoeften van verschillende wijken of gemeenten. Vastgoedadviseur Raymond Mentink van de gemeente Oosterhout bespreekt de mogelijkheden en uitdagingen van modulair mobiel onderwijsvastgoed en de rol van SP3 in dit innovatieve project.   

Waar te beginnen? 

Naast concrete projecten bevat het magazine ook de belangrijke succesfactoren en parameters, diverse bronnen en technieken, potentiële kansen en uitdagingen, en praktische handvatten. Zo kunnen gemeenten die beginnen met het verduurzamen van bestaand vastgoed profiteren van de geleerde lessen van eerdere projecten. 

Verder lezen? 

Ben je benieuwd naar meer resultaten en ervaringen van betrokkenen bij het SP3-project of naar de succesfactoren? Het digitale magazine Verduurzaming bestaand vastgoed biedt een schat aan informatie en inspiratie om te starten met het verduurzamen van bestaand vastgoed. Ook in de werkgroep SP3 - Verduurzamen bestaand vastgoed vind je meer informatie. Zo dragen we allemaal een steentje bij aan een 100% energieneutrale Brabantse woon- en werkomgeving in 2050. 

 

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen