Hoe werkt een energiehub?

192 keer bekeken 0 reacties

In Nederland hebben we te maken met netcongestie. Dit betekent dat er te weinig ruimte is op het elektriciteitsnet om de elektriciteit die we opwekken én gebruiken te vervoeren. Onder andere het Rijk, de provincies, gemeenten en netbeheerders werken aan oplossingen hiervoor.

Eén van die oplossingen waar provincie Noord-Brabant naar kijkt, is de ontwikkeling van energiehubs. 

 

Wat is een energiehub? 

Een energiehub is een lokale samenwerking tussen meerdere partijen op het gebied van energie. Deze partijen stemmen energieopwek, -opslag, -opbrengst en -verbruik op elkaar af. Zij maken vaak afspraken over hoe ze samenwerken. Dat doen ze zowel op juridisch, financieel én technisch vlak. Ze maken bijvoorbeeld afspraken over de uitwisseling van energie, de kosten en de opbrengsten. 

De inrichting van zo’n energiehub kan veel verschillende vormen hebben. Hoe een energiehub er precies uitziet, hangt af van energiebronnen in de buurt en de manier waarop de energie gebruikt wordt. Het is dus maatwerk.  

In onderstaande afbeelding zie je hoe een energiehub er mogelijk in de toekomst uit kan zien. 

Beeld: infographic zoals een energiehub er mogelijk in de toekomst uit kan zien. 

Voor wie zijn energiehubs? 

De ontwikkeling van energiehubs staat nog in de kinderschoenen. Op dit moment kijkt de provincie vooral naar energiehubs op bestaande bedrijventerreinen die willen verduurzamen. Daarbij gaat het in eerste instantie over de manier waarop bedrijven op het net zijn aangesloten. Er wordt gekeken hoe een gezamenlijke aansluiting mogelijkheden biedt om het net beter te benutten. Zo’n gezamenlijke aansluiting en de afspraken daarover, wordt in de vorm van een groepscontract vastgelegd (ook wel de energiehub genoemd). 

Wat achtergrondinformatie 

Ieder bedrijf op een bedrijventerrein heeft nu namelijk een eigen aansluiting op het net. Die aansluiting is geregeld via de netbeheerder (bijvoorbeeld Enexis). De netbeheerder kijkt hoeveel energie het bedrijf nodig heeft en sluit het bedrijf aan op het net. De netbeheerder houdt daarbij rekening met de maximale energievraag. 

Bijvoorbeeld: een bedrijf gebruikt gemiddeld per week 1.000 kilowattuur (kWh) energie. In rustige weken, bijvoorbeeld tijdens vakantieperioden, is dat 500 kWh. Terwijl in drukke weken het bedrijf soms 2.000 kWh energie nodig heeft. De netbeheerder geeft het bedrijf dan een aansluiting waarbij ze uitgaan van een energievraag van 2.000 kWh per week. Ook al wordt die niet iedere week gevraagd, de netbeheerder wil het bedrijf de garantie geven dat het altijd kan. In de weken dat het bedrijf minder energie dan 2.000 kWh gebruikt, wordt die ruimte op het net tóch gereserveerd. Die ruimte is dus niet beschikbaar voor andere bedrijven op hetzelfde bedrijventerrein. Hierdoor kunnen bestaande bedrijven niet verduurzamen en nieuwe bedrijven geen aansluiting op het net krijgen. 

 

 

Een energiehub geeft bedrijven de mogelijkheid om in plaats van een eigen aansluiting op het net, een gezamenlijke aansluiting te krijgen. Daarmee is het niet meer nodig om per bedrijf de maximale ruimte op het net te reserveren, maar kan de netbeheerder kijken naar de maximale ruimte van de bedrijven bij elkaar. Het ene bedrijf heeft de energiepieken namelijk in de nacht, terwijl het andere bedrijf ze juist overdag heeft. Zo maken de bedrijven dus beter gebruik van de ruimte op het net en is verduurzamen wel mogelijk. 

Voorbeelden van een energiehub 

Op dit moment is er nog geen werkende energiehub in Brabant, maar dat duurt niet lang meer. Op verschillende plekken zijn er plannen om een energiehub te ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het Kempisch Bedrijvenpark (KBP) in Hapert. Marco van Geel, directeur van de VGI Groep in Hapert, besloot om er een op het KBP te realiseren. Samen met een vijftal collega-bedrijven, waaronder VDL. 

Als voorzitter van het parkmanagement wist hij ondernemers op het bedrijvenpark, de gemeente, Enexis en Brainport Development in dit initiatief mee te krijgen. Behalve door Enexis wordt de energie geleverd door zonnepanelen op daken van bedrijven, vanuit batterijpakketten op het terrein en wellicht door een windturbine op een van de twee geplande windparken in de buurt. Dit voorjaar gaat de energiehub van start, en worden uiteindelijk de meeste bedrijven op het park op de hub aangesloten. 

Steeds dichter bij het energiesysteem van de toekomst 

De ontwikkeling van energiehubs blijft maatwerk. Nu richten de energiehubs zich vooral nog op het beter benutten van de aansluiting op het net voor bedrijven. In de toekomst wordt daar bijvoorbeeld ook duurzame energieopwek aan toegevoegd, zoals zonne- en windenergie. Energiehubs zijn daarmee één van de oplossingen voor het volle stroomnet (netcongestie) in Brabant. 

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen